Digitalisering

Fordomme offentlig IT

Center for Offentlig Innovation: Fordomme skader offentlig IT-innovation

Fordomme om det offentliges totalt manglende IT-formåen må ikke få lov til at hæmme lysten til at afprøve nye digitale tiltag, mener analysechef i Center for Offentlig Innovation. Konsekvensen kan blive, at vi går glip af mulige gevinster for hele samfundet.

COI analysechef: Pressens faste prygelknabe er i virkeligheden verdensførende

Håndteringen af nye IT-løsninger i den offentlige sektor er ikke perfekt. Så langt fra endda. Men den er også langt bedre end sit rygte.

– Lige nu skævvrider kritiske sager om fx SKAT og Sundhedsplatformen hele mediebilledet, så man næsten skulle tro, at der aldrig er blevet lavet andet end fejltagelser på IT-området i den offentlige sektor – og det er simpelthen forkert. Sådan lyder det  fra analysechef i Center for Offentlig Innovation (COI) Ole Bech Lykkebo, som mener, at fordommene i sidste ende vil kunne sætte den danske offentlige sektor alvorligt bagud. Og lægge gift ud for gode samarbejder med private leverandører.

Det er selvfølgelig vigtigt, at vi har ihærdige medier. De kritisable forhold må frem i lyset – også så der kan læres af dem. Men vi andre må ikke lade det kamme over i fastlåste fordomme om den offentlige sektors IT-formåen”, siger han og fortsætter:- Både politikere, topembedsmænd, medarbejdere og private leverandører løber en risiko, når de sætter et nyt IT-projekt i gang. Der vil uundgåeligt blive lavet fejl nu og da. Kunsten er at begå fejlene tidligt og billigt. Hvis alle altid vil fremstå helt fejlfrie, må vi enten helt lade være med at udvikle eller forsøge at skjule fejlene. Begge dele er meget dyrt, siger analysechefen i COI.

Ole Bech Lykkebos yndlingseksempel på en organisation, der fejlagtigt opfattes som inkompetent på IT-området, er SKAT. -I forhold til digitale selvangivelser er SKAT i Danmark verdensførende,” siger han og viser en nyhedsartikel fra den tyske delstat Baden Württemberg. Artiklen er en positiv historie i lokalavisen Badische Zeitung fra i år om, at i 2022 bliver hver anden selvangivelse i den tyske delstat indleveret digitalt – håber man. I Danmark satte SKAT den proces på skinner allerede for 30 år siden, da trykknaptelefonen kom på markedet. Den danske selvangivelse og årsopgørelse er for længst fuldt digitaliseret. – Tyskland er jo ikke et uland, men Danmark er her mange år foran. De fleste danskere behøver ikke røre en finger. Automatiseringen fungerer så godt, at mange helt har glemt, at de selv skal angive noget som helst. Men selv dette nye ‘problem’ har SKAT fundet en digital løsning på.

Læs vdere her: https://www.ftf.dk/aktuelt/ftf-nyhed/artikel/coi-fordomme-skader-offentlig-it-innovation/

Kilde: FTFs publikation Aktuelt