Sikre data …

EU’s persondataforordning øger kravene til at sikre data fra borger og samarbejdspartnere. Men de nye regler kan også give kommuner og regioner en anledning til at optimere deres arbejdsgange

– Sørg for at få opgaven forankret i organisationen, siger advokat Søren Wolder om de nye regler i EU’s persondataforordning.

Af: Peter Gotschalck: Persondataforordning: Arbejdet med at leve op til det nye regelsæt i EU’s persondataforordning (GDPR) er langt fra bare et spørgsmål om at bygge nye it-systemer med bedre sikkerhed. Arbejdet med at sikre sig, at man lever op til de nye og skrappere regler skal i stedet tage udgangspunkt i de arbejdsgange, som involverer persondata.

Sådan lyder det fra Søren Wolder, der som advokat og partner i DAHL Advokatfirma er specialist i persondataret.

– De nye regler gør, at virksomheder og myndigheder i endnu højere grad skal tænke på persondata, som noget de blot har til låns i en given periode, hvorefter vi må acceptere at skulle slette eller tilbagelevere oplysningerne igen. Og for leve op til reglerne (compliance), kræver det, at man får overblik over de forretningsprocesser, hvor man anvender persondata, siger Søren Wolder og fortsætter. – Man skal som myndighed sikre sig, at man har hjemmel til den databehandling, man foretager, og at man overholder de principper, der er nedfældet i reglerne. Men det er jo ikke en it-afdeling, der bestemmer, hvordan data bliver brugt. Det sker tværtimod i forretningen, som jo gerne vil have automatiseret en forretningsproces. Den opgave har man så i mange tilfælde overladt til en it-afdeling. Men de styrer jo kun den tekniske og sikkerhedsmæssige side af sagen, og ved jo ikke nødvendigvis, hvordan oplysninger bliver indsamlet og behandlet, eller hvem der skal have adgang til data. Det er forretningen, der gør det, siger advokaten.

Han opstiller tre gode råd til, hvordan man skal gribe arbejdet an, hvis man vil leve op til de nye EU-regler. Læs videre her: https://samfundsdesign.dk/administration/datasikkerhed/persondataforordning-giver-overblik-over-arbejdsgange/

 

Del dette med dit netværk: