IT-ledelse, hvad er det nye?

Ledere har altid haft behov for at lede IT, men hvad er det nye?

Af Pernille Kræmmergaard, Digitaliseringsinstituttet

Sidste måned skrev jeg om, hvorfor Digital Transformation også er en HR-dagsorden, samt hvilke råd, der kan gives til ledere i forhold til ændringer på arbejdspladsen. I denne måned vil jeg skrive om ”Hvad det nye er?” og ”Hvad det nye kræver af den måde, vi tænker om IT i organisationer”. Dette vil jeg, da det er spørgsmål, jeg har hørt adskillige gange, og også har diskuteret både på Aalborg Universitet, på IT-universitet, samt med en række top-ledere i både den offentlige og private sektor blandt andet på DJØF’s toplederuddannelse og konferencen 600Minutes Executive IT, hvor jeg holdt et indlæg i den forgange måned.

Sidst jeg hørte spørgsmålet ”hvad er det nye?” var dog torsdag i sidste uge. Her havde vi fornøjelsen af at have besøg af professor Joe Peppard på Masterclass i Digital Transformation. Joe Peppard indledte sin præsentation med følgende citat (her oversat til dansk):

”De fleste ledere ved, at revolutionen er i gang, og få tvivler på dens betydning. Da ledere bruger mere og mere af deres tid og investeringskapital på IT, har de også en øget bevidsthed om, at IT ikke længere kan overlades eksklusivt til IT-afdelingen.  I takt med at ledere ser deres konkurrenter bruge information til at skabe konkurrencemæssige fordele, erkender de også behovet for at blive involveret i ledelsen af de nye teknologier. I lyset af den hurtige forandring ved de dog ikke hvordan.”

Mon ikke der er mange ledere, der stiller sig selv lignende spørgsmål om, hvordan de bliver involveret i ledelsen af de nye teknologier og IT? Det sjove er dog, at citatet er fra 1985 – altså mere end 30 år gammelt. Citatet er fra Michael Porters artikel ”How Information Gives You Competitive Advantage”(Porter & Millar, 1985), hvor han netop indleder artiklen med disse ord.  Så det er altså ikke noget nyt, at ledere har behov for at lede IT. Men hvad er det nye, eller er opgaven den samme som for 30 år siden?

Del dette med dit netværk: