Bæredygtig biomasse – det lange perspektiv

Hvad gør vi når alle stiller om, når de store efterspørger biomasse endda i meget store og endnu større mængder. Og dermed kommer til at sætte dagsorden for biomasse-markedet … og er der andre perspektiver, som vi ikke lige har fanget eller set i øjnene endnu?…

DET GØR ØRSTED: De store anlæg. NUL KUL – inden for rækkevidde, Rejsen mod NUL KUL 2023. DONG Energys (nu Ørsteds) brændselsforbrug er ændret markant over få årtier. Det er et skifte fra hovedsageligt kul i 2006 til ingen kul i 2023. Sådan siger Thomas Dalsgaard, Ørsted/ DONG Energy koncerndirektør. Mellemstationerne er det aktuelle kulforbrugstal på ca. 40%, som i 2020 er reduceret til 31% og som i 2023 er helt væk – nul, fortæller han.

Alle konverteringer forløber planmæssigt, for Ørsted direktøren, og tallene er imponerede: 1264MWe/2.158Mth. Ud af verdens 10 største biomassefyrede enkeltanlæg sidder Ørsted på pladserne 2, 3, 5 og 7 – kun overgået af Drax, det US-baserede Atlanta anlæg på aktuelt 1250 MW i forhold til to`eren på listen, det danske Avedøreværket.

Bæredygtig biomasse. Ørsted bruger alene bæredygtig biomasse af SBP-standarden. (Sustainable Biomass Partnership), det rummer en certificering, der bygger på FSC og PEFC. Der stilles og krav til skovens kulstoflagre og CO2 emissioner. En uafhængig tredjepart sørger ved årlige tilsyn for denne certificering. SBF standarden tager hånd om beskyttelse af økosystemer, skovsundhed, lokalbefolkning, arbejdsrettigheder osv.

Thomas Dalsgaard: – Ørsted bruger alene affaldstræ, savsmuld, udtyndingstræer, træ uden kommerciel værdi – og dette hjælper os med at sikre, at skovene dyrkes mere hensigtsmæssigt og helt i tråd med bæredygtighedsprincipper.

Vision 2020¨”Det er Sdr. Herreds Kraftvarmeværkers vision i samarbejde med andre at skabe en fremtidsorienteret varmeforsyning med konkurrencedygtige priser under hensyntagen til forsyningssikkerhed og miljø, sådan fortæller Bestyrelsesformand Poul Kristensen om arbejdet i bestyrelsen for værkerne i Sdr. Herred, der ligger på den sydlige del af øen Mors ved Limfjorden.

Sdr. Herreds Kraftvarmeværker AmbA blev formelt stiftet i december måned 1992, forinden var der lavet et stort forarbejde af lokale ildsjæle forankret i foreninger i de 6 landsbyer. På baggrund af det lokale engagement godt hjulpet af såvel kommunen som naturgasselskabet afgav langt over 600 forbrugere i de 6 landsbyer en tilmelding til at modtage Fjernvarme. Dækningen var ca. 85% af hele den mulige varmemængde i landsbyerne.

Bestyrelsesformand Poul Kristensen fortæller, at Sdr. Herreds Kraftvarmeværker som ét ud af 35 værker i Danmark i 2012 fik tilladelse til at bruge biomasse som brændsel i stedet for naturgassen. Værket gik straks i gang med at ombygge værkerne – og prisen er nu faldet med ca. 30% til stor gavn for forbrugerne og lokalsamfundet i det hele taget, siger han ikke uden en vis stolthed i stemmen.

 

Del dette med dit netværk: