Vandafgifter for milliarder

En skjult skatteskrue trækker 36 milliarder kroner op af vandforbrugernes lommer. Det er penge, som politikerne næppe havde tænkt sig, at Skat skulle kradse ind. Men de ender alligevel i statskassen som konsekvens af effektiviseringen af vandsektoren, der gjorde vandselskaberne til offentligt ejede selskaber.

Sådan lyder kritikken fra vandsektoren, som har stævnet staten i en kæmpestor skattesag, der netop er begyndt ved Østre Landsret. Sagen berører private forbrugere og virksomheder i hele landet. I Silkeborg skønnes en gennemsnitshusstand eksempelvis at skulle betale 420 kroner tilbage hvert eneste år de næste 50 år.

Bestyrelsesformand Leif Bæk (V) fra Silkeborg Vand kalder sagen træls. – For mine forbrugere betyder det en regning på omkring 450 millioner kroner. Det er tåbeligt. Forbrugerne får jo ikke noget for de mange millioner, som ryger direkte i den store statskasse. Vandet bliver ikke bedre, og vi som vandselskab bliver ikke mere effektive af det, siger Leif Bæk.

– Det er noget lovsjusk, fordi skattelovgivningen om vandselskaber ikke blev tilpasset, som det var meningen hos forligspartierne bag vandsektorloven, siger direktør Carl-Emil Larsen fra Danva.

Del dette med dit netværk: