Bedre styr på IT

En ny strategi for it-styring i staten skal rette op på kritiske it-systemer, der ikke bliver tilstrækkelig vedligeholdt og er i dårlig stand. Baggrunden er et kasseeftersyn af det statslige it-område, som blev offentliggjort tidligere i år.

Under titlen ’Et solidt it-fundament’ lancerer regeringen i dag strategien, der skal være med til at sikre en mere systematisk tilgang til it-drift og -udvikling på tværs af de statslige myndigheder og dermed sætte en fælles retning for it-styringen i staten. – I Danmark er vi digitale frontløbere, og i den offentlige sektor er vi nået rigtigt langt med digitaliseringen. Men vi har også en række udfordringer. Både når det gælder vedligeholdelsen af de eksisterende it-systemer og med at komme i mål med nye it-projekter, siger innovationsminister Sophie Løhde og fortsætter:

– Når der ikke bliver fulgt ordentligt op på it-systemerne og it-projekterne, betyder det, at vi spilder tid og penge og ikke får indhøstet gevinsterne ved digitaliseringen. Og vi risikerer oveni købet at sætte danskernes tillid til de digitale løsninger over styr. Det skal vi simpelthen have rettet op på, og det skal den nye strategi være med til.

Ud over at styrke fokus på de store og risikofyldte it-projekter skal der fremover også være langt større fokus på de statslige myndigheders styring af eksisterende it-systemer.

LEDELSES SVIGT. Der er fokus på ledelsen af de statslige myndigheder. Topledelser skal tage et større ansvar for, hvordan it-systemer vedligeholdes og udvikles, og de vil fremover blive stillet over for større krav. Der har været en tendens til, at ledelserne ikke i tilstrækkelig grad har haft fokus på driften af it-systemerne. – I sidste ende er det et ledelses ansvar, at it-systemer forvaltes på en ansvarlig måde, og it-projekterne kører, som de skal, siger Sophie Løhde.

Del dette med dit netværk: