Stadig mere grøn cement

Aalborg Portland fortsætter en grøn omstilling. Virksomheden investerede i 2016 mere end 40 mio. kr. i  miljøteknologiske  forbedringer og satte også en 77 mio. kr. stor investering i en miljøforbedring af  virksomhedens største produktionslinje. Aalborg Portlands 2016 investeringer på hele 230 mio. kr. i klima‐ og  miljøforbedringer, har resulteret i højere ressourceeffektivitet samt energibesparelser på  fabrikken i Aalborg, hvor også alternative brændsler og råmaterialer spiller en stadig større rolle i  cementproduktionen.

‐ Cementproduktion kræver meget energi, og vi har i en lang årrække arbejdet intenst med at begrænse energiforbruget og øge ressourceeffektiviteten i vores produktion. Alene i 2016 har vi investeret knap 41  millioner kroner i formålet, men det er vores erfaring, at de grønne investeringer giver et godt afkast på  både den korte og lange bane, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.

‐ Det er både energibesparelser samt vores fokus på anvendelsen af alternative brændsler og råmaterialer,  der har givet et kontant afkast i form af energi‐ og ressourceeffektivitet. Vi bliver ganske enkelt hele tiden  bedre til at bruge blandt andet affaldsprodukter fra andre industrier til at erstatte naturlige ressourcer og  fossile brændsler, og det er selvsagt utroligt værdiskabende for en energitung virksomhed som vores – og så  medfører det samtidig også en væsentlig reduktion i vores CO2‐udledning, forklarer miljø‐ og energichef  Henriette Charlotte Nikolajsen.

Anvendelsen af både alternative brændsler og genanvendelige råmaterialer er da også støt stigende hos  Aalborg Portland. I 2016 anvendte Aalborg Portland således 150.000 tons alternative brændsler – en  forøgelse på 18 procent i forhold til 2015. Det omfatter blandt andet affald og restprodukter fra industrien,  kød‐ og benmel samt tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune. Alternative brændsler udgjorde således  45 procent af den samlede brændselsenergi for produktionen af grå cement i 2016.

Del dette med dit netværk: