MARKEDS- & AKTØRNYT

KMD om robotter

Der bliver talt meget om robotter rundt i de danske kommuner i disse år. Men det er nu ikke samtaler om firkantede, mekaniske robotter i menneskeform, der fylder meget. I stedet handler det om usynlige robotter, som laver deres arbejde i det skjulte ved hjælp af de computerprogrammer, som kommunerne allerede bruger.

Softwarerobotternes arbejde bliver kaldt for Robotic Process Automation – eller bare RPA – og det er en teknologi, som Kommunernes Landsforening (KL) har udpeget som en oplagt måde at hæve effektiviseringsgevinster rundt i kommunerne.

– Målet med RPA er at automatisere en række manuelle sagsgange eller opgaver, der ikke kræver teknisk snilde, men hvor man bare fx skal flytte noget fra a til b, siger Lars Skyt, som er Head of Department i KMD. Han har allerede sat sine robotter til at løse en lang række softwareopgaver for bl.a. danske kommuner ved at bruge kundernes eksisterende it-programmer.

Hvad kan en robot egentlig lave? – Vi bliver tit spurgt, om en robot kan gøre dit eller dat? Svaret er, at hvis du kunne sætte en tilfældig person fra gaden til at løse opgaven på en computer efter en kort præsentation, så er det også noget, du kan få en robot til at lave, siger Lars Skyt.

Han understreger, at teknologierne bag softwarerobotterne har flere år på bagen og derfor ikke lider af børnesygdomme, men til gengæld er der behov for en vis overvågning og verifikation af resultaterne – præcis som man ville gøre ved den tilfældige person fra gaden. – Softwarerobotterne har jo den akilleshæl, at de kun kan gøre det, vi giver dem besked på,” tilføjer Allan Overgaard Freiheit, som er Lead Business Line Manager i KMD. – Det betyder, at hvis robotterne ikke forstår deres instrukser, så udtænker de ikke selv en løsning, så vi skal være præcise i vores forberedelser, siger han.

Link: https://www.kmd.dk/Indsigter/Robotterne-spreder-sig-over-landets-kommuner?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3