Digitalisering

Forsinket IT giver milliontab

En kortlægning fra TV 2, baseret på data fra EU’s udbudsdatabase, Kombit, ATP og flere branchekendere, viser at forsinkede it-projekter fra KMD koster skatteyderne en formue, fordi det gamle system, som KMD skal udfase, er meget dyrere end det nye fra samme selskab. Prisforskellen er så stor, at bare en måneds forsinkelse giver KMD en ekstra indtægt på mere end 13 millioner kroner.

Ingen af parterne vil stille op til interview. Der er end ikke en opdateret tidsplan. Så kort er status for offentligt IT-milliard projekt.

FORUNDRET PROFESSOR. – Sagen er opsigtsvækkende af flere grunde, siger digital vismand og professor Jan Pries-Heje fra Roskilde Universitet til TV2.- Det virker usympatisk, at man har lavet en incitamentstruktur, hvor det kan betale sig at forsinke et projekt og ikke levere. Og så er jeg lidt overrasket over, at man havner i en situation, hvor man ikke engang vil lave en projektplan og offentliggøre en dato. Det synes jeg, er helt uhørt i store offentlige projekter, siger han.

Hverken KMD eller Kombit vil forklare forsinkelserne, men ifølge Jan Pries-Heje bør et projekt af denne type ikke løbe så meget af sporet. – Der er jo tale om et eksisterende system til udbetaling af sygedagpenge, og der er ikke de store ændringer i, hvordan det skal udbetales. Så jeg har svært ved at forestille mig, at det er mange ændringer, der gør, at man helt har opgivet at have en projektplan, siger han.

ØKONOMISKE INTERESSER.Til TV2 siger erhvervskommentator Henrik Ørholst. – På kort sigt er der ikke nogen tvivl om, at de tjener rigtig mange penge på det her. Og hvis man kigger lidt i tallene, viser det sig faktisk, at omkring 20 procent af omsætningen hos KMD kommer fra de her forsinkede projekter, så det er altså noget, der batter på bundlinjen.

Problemerne med it-systemet til udbetaling af sygedagpenge føjer sig til en række dårlige sager for landets største it-selskab. Flere kunder har anlagt sager og revet kontrakter itu på grund af fejl og forsinkelser, heriblandt Skat med et krav på 692 millioner for fejl med inddrivelsessystemet EFI og FTF-A, der har stævnet KMD for 85 millioner. Mest bemærkelsesværdig er måske konflikten med de tidligere ejere i kommunerne og ATP. Foreløbig har tvister med de to spillere kostet KMD 100 millioner kroner i et forlig med kommunerne og et krav på 890 millioner kroner i en voldgift rejst af ATP, oplyser TV2.

Kimen til det betændte forhold mellem KMD på den ene side og kommunerne og ATP på den anden ligger i privatiseringen af it-selskabet og det efterfølgende monopolbrud på en lang række it-opgaver.