Efterlyser robuste rammebetingelser

Søren Gais Kjeldsen, Direktør for Miljø- og Energiforvaltning, Aalborg Forsyning advarer i artikel i Altinget om ophøret af  det økonomiske sikkerhedsnet, som man fra politisk side i 2004 valgte at spænde ud under de naturgasfyrende decentrale kraftvarmeværker i Danmark. Grundbeløbets bortfald vil have konsekvenser for to væsentlige grene i den danske forsyningsinfrastruktur: El og varme.

Der er brug for robuste og langsigtede rammebetingelser for fjernvarmesektoren, der understøtter den grønne omstilling, men samtidigt fastholder den høje energieffektivitet, forsyningssikkerhed samt lave varmepriser, som vi er verdenskendte for i Danmark. Læs hele artiklen her: Aalborg Forsyning: Grundbeløbets bortfald får konsekvenser for forsyningssikkerheden

Store konsekvenser. Det er overvejende sandsynligt, at borfaldet af grundeløbet får store konsekvenser for den decentrale elkapacitet, der er til rådighed i Danmark. Energinet har således per marts 2018 registreret cirka 1800 MW elkapacitet ved de decentrale værker, hvilket er en ikke ubetydelig del af den samlede installerede elproduktionskapacitet registreret til cirka 14.000 MW. Reduceret økonomisk støtte vil betyde, at det for mange af de decentrale motorenheder ikke længere vil være rentabelt at fortsætte produktionen. Mange af motorenhederne vil ganske enkelt blive solgt eller skrottet, hvilket kan få store konsekvenser for forsyningssikkerheden, herunder reservekapacitet i Danmark. Denne mistede rådighed fra de decentrale kraftvarmeværker skal formentligt tilkøbes på udlandsforbindelserne inden for få år.

Grundbeløbets bortfald kan samtidigt resultere i en lokal usikkerhed om den fremtidige varmeforsyning. Hos Aalborg Energikoncern vurderes det, at med bortfaldet af grundbeløbet vil konsekvenserne være forskellige, alt efter hvilket fjernvarmeselskab der er tale om. Beregninger viser, at ved fjernelsen af støtteordningen vil det efter nuværende energipriser betyde en gennemsnitlig prisstigning på 4.000 kroner om året for et gennemsnitshus. Gennemsnittet dækker over store variationer, da nogle husstande med tilknytning til mindre værker kan risikere prisstigninger på op mod 10.000 kroner om året, mens det for store fjernvarmeselskaber, såsom Aalborg Energikoncern, med en forholdsvis lille decentral kraftvarmeandel vil betyde meget lidt.

Del dette med dit netværk: