Aktuel indkøber

Regionalt indkøb af bleer

Indkøb af bleer er ikke det rene barnemad. Det ved Ditte Nicolajsen (foto). Hun er områdeansvarlig i indkøbsafdelingen i Region Syddanmark – og har netop stået i spidsen for et nationalt indkøb af bleer til de fem regioners sygehuse, psykiatri og sociale institutioner. Her er den korte version: ✔️ Kontrakt: 15 millioner bleer ✔️ Pris: 17,4 millioner kr. ✔️ Samlet rabat: 2,3 millioner kr. Ditte er godt tilfreds med indkøbet:  –  Vi har haft et super godt og effektivt samarbejde på tværs af de fem regioner. Og så nytter det jo virkelig noget, når vi regioner køber ind sammen. Jeg er stolt over, at mit arbejde bringer regionerne tættere på 2020-målet om fælles udbud for 2 milliarder kroner. 

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, siger om regionernes fælles udbud: – Hospitaler er store enheder, og køber ind for mange penge: – Vi har ofte den store tegnebog fremme, men vi sikrer os, at den ikke bliver lænset fuldstændig for pengesedler ved at få så store mængderabatter som muligt.

Eksemplet med de store stakke bleer til indlagte voksne på hospitaler og regionale institutioner er bare ét af de mange fællesudbud, som RFI, Regionernes Fælles Indkøb, kan berette om. Udbuddene gælder alt fra nye strålekanoner, udstyr til behandling med ultralyd og flytning i forbindelse med, at de mange nye hospitalsbyggerier bliver taget i brug.  Samlet set har regionerne siden 2010 opnået indkøbsbesparelser på 1,89 milliarder kroner. Besparelserne skyldes både de store mængder, elektroniske udbud, der ikke kræver megen administration, og at leverandørerne ofte kun skal køre varerne nogle få steder hen, så transportudgifterne er lave. I modsætning til de 98 kommuner har de fem regioner ikke brug for, at varerne bliver afleveret nær så mange steder.

Regionerne køber hvert år mere og mere ind i fællesskab, og målet er fælles udbud for 2 milliarder kroner i perioden 2015-20. Ved indgangen til i år var der købt ind for 1,3 milliarder kroner i fællesskab.- Vi arbejder hele tiden på at nå i mål i 2020, og indtil videre er jeg tilfreds med indsatsen, siger Stephanie Lose. Hun understreger dog, at besparelserne ikke betyder, at der er ekstra midler til nye tiltag: – Rabatterne er derimod med til at holde regionernes samlede udgifter til indkøb nogenlunde i ro på trods af ekstra indkøb af f.eks udstyr og teknologi, som er nødvendigt i takt med den stigende aktivitet i sundhedsvæsenet

– Målet er fortsat at opnå besparelser, men vi har selvfølgelig i første omgang høstet de frugter der hænger lavest, tilføjer formanden for Danske Regioner.