Mørklægning af ulovlige millionindkøb?

Kommunalt ejede vandselskaber har fået hjælp til at ­hemmeligholde oplysninger om indkøb og udbud af ­vandsektorens interesse­organisation, Danva. “Skræmmende”, siger ekspert.- Jeg er meget forundret, og jeg er nok også lidt pikeret over, at en så velanskrevet jurist har været ude og motivforske på den her måde, afviser Danvas direktør ifølge Energy Supply.

Interesseorganisationen Danva har i mere end et halvt år hjulpet en lang række kommunalt ejede vandselskaber med at hemmeligholde millionkontrakter.  Det vurderer landets førende offentlighedsekspert, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, på baggrund af dokumenter og mails, som kommunen.dk har modtaget fra selskaberne.

Energy Supply: I mindst ét tilfælde er det lykkedes et vandselskab, Samn Forsyning i Horsens, at skjule ulovlige kontrakter til mere end 38,6 mio. kr. med hjælp fra Danva, viser kommunen.dk’s gennemgang af materialet. – Det her viser jo sort på hvidt, at Danva’s vejledning til selskaberne er blevet brugt til at skjule ulovligheder. Det, synes jeg, er opsigtsvækkende. Det er netop Danvas rolle, der slår igennem her. Jeg har ikke set noget tilsvarende tidligere, siger Oluf Jørgensen, der har vurderet materialet.

Da kommunen.dk i juni begyndte at søge aktindsigt hos vandselskaberne, lavede Danva en detaljeret vejledning til selskaberne. Ifølge den er de “ikke forpligtet til at imødekomme anmodningen” om aktindsigt. Den vurdering er indtil videre blevet underkendt ti gange af Miljø- og Fødevareklagenævnet i ti klagesager. – Vi skal kunne have tillid til, at vandselskaberne gør det ordentligt. Derfor er det skræmmende at se, at de har en interesseorganisation, der ser det som sin opgave at vejlede aktivt om at undgå offentlighed, siger Oluf Jørgensen.

Hos Danva afviser direktør Carl-Emil Larsen, at vejledningen skal advare medlemmerne. Han mener, at det er problematisk for vandselskaberne at udlevere oplysningerne, fordi arbejdet er meget ressourcetungt og dermed dyrt. Derudover mener direktøren, at udlevering af oplysningerne vil gøre det svært at samarbejde med de private leverandører, hvis man ikke kan beskytte de “konkurrencemæssige relationer”.

– Jeg er meget forundret, og jeg er nok også lidt pikeret over, at en så velanskrevet jurist har været ude og motivforske på den her måde, siger han.

Del dette med dit netværk: