Energiplan: Husk gassen

– El er blevet det altoverskyggende tema i Energikommissionens rapport. Men regeringen bør i en kommende energiaftale også have blik for, at gas kan bidrage til bedre samfundsøkonomi og bedre miljø – hvis rammevilkårene er i orden, skriver naturgas-direktør Susanne Juhl i Altinget.

Elektrificering med udgangspunkt i el fra vindkraft og solceller fylder nærmest det hele i Energikommissionens rapport. Det levner desværre ikke meget plads i rapporten til de øvrige forsyningsarter, selv om de rent energimæssigt fylder mere end dobbelt så meget som elforsyningen – selv med en elektrificering som foreslået. Men der skal være plads til gas – alt andet vil være tosset!

Det glæder mig dog, at Energikommissionen anbefaler, at ”det skal sikres, at gassystemet er fortsat velfungerende, og at gassen udnyttes effektivt i den grønne omstilling”. Energikommissionen konkluderer, at udfordringen med at håndtere den fluktuerende el ikke kan afgrænses til elsektoren eller el-forbrugerne alene men vil kræve, at der etableres et smart energisystem.

Her peger kommissionen ganske rigtigt på, at ”Gassystemet kan i kraft af dets store lagerkapacitet levere fleksibilitet og forsyningssikkerhed til det øvrige energisystem” samt ”at gassens omkostningsprofil er fordelagtig til at løse denne opgave.” Netop af den grund kan det undre, at Energikommissionen ikke bruger mere energi på gassens og gasnettets betydning for fremtidens energisystem. På i hvert fald tre punkter er gassen et helt oplagt valg. Det gælder for det første en bevaring af den gasfyrede decentrale kraftvarme som den absolut billigste måde at balancere et elsystem baseret på vind og sol. For det andet gælder det biogas i transportsektoren, som kan løse en dobbelt klimaudfordring i landbruget og transportsektoren. For det tredje gælder det gassen som en fortsat grundpille i den individuelle opvarmning.Samarbejdspartner for sol og vind

Det er påvist igen og igen, at de gasfyrede decentrale kraftvarmeværker er den billigste måde at levere fleksibel elproduktion, når vind og sol ikke kan følge med. Men fra 2019 falder værkernes betaling for at stå til rådighed med elproduktion bort, og der vil fra da af være stor risiko for, at anlæggene til elproduktion lukkes helt.

Herved mister Danmark omkring 1.000 MW fleksibel elproduktionskapacitet. Flere analyser peger på, at der bliver brug for en sådan kapacitet igen efter 2025 til at balancere et elsystem baseret på vind og sol.

Selvom Energikommissionen har haft et par blinde pletter for gassens betydning både miljømæssigt og samfundsøkonomisk, håber jeg, at regeringen vil gribe mulighederne og sikre de nødvendige rammevilkår i en kommende energiaftale. Fremtidens gas er grøn og en del af løsningen på vores klimaudfordringer – ikke en del af problemet, slutter artiklen. Læs videre her: http://www.altinget.dk/energi/artikel/naturgas-direktoer-gas-giver-bedre-oekonomi-og-miljoe?utm_source=Dagens+overblik&utm_campaign=5574e2c879-a7b0a3bc1d275c6005759fd932309485-us3&utm_medium=email&utm_term=0_c3af308f98-5574e2c879-170794838

 

Del dette med dit netværk: