SAMFUND

Uskarpe nålestik

Uskarpe nåleDanske regioner arbejder flittigt for at bruge offentlige ressourcer på indkøb bedst muligt. Regionerne har i økonomiaftale med regeringen sågar givet håndslag på at indhente betydelige besparelser på indkøb, og det er alle jo godt tilfredse med … eller? Et PVK-indkøb i Region Midt har skabt alvorlig røre om besparelser for besparelsernes egen skyld. 

Til TV2 Østjylland siger regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen, Region Midt direkte: – Vi kan ikke bare blive ved med at købe de samme produkter til en dyr pris. Vi bliver nødt til at konkurrenceudsætte vores varer. Ellers får udbyderne et monopol og kan skrue prisen op.

Pris og kvalitet. Sagen handler om PVK. Der står for ”perifert venekateter”. Det er et tyndt plastikkateter, der lægges ind i en blodåre for at give patienten medicin eller væske. I tre måneder har Region Midtjylland brugt et nyt og ”billigere” produkt, der angiveligt skulle resultere i millionbesparelser. Problomet var blot at resultatet blev bunkevis af klager fra personale og patienter. Produktet gav store gener – nålene var ganske enkelt ikke skarpe nok.

TV2 Østjylland fortæller, at det fremgår af en aktindsigt i det evalueringsnotat, der viser, at regionen havde hele fire PVK at vælge imellem og først og fremmest lagde vægt på prisen i forhold til kvaliteten i forholdet 60-40

Bevidst viden. ”Vinderen” endte ikke med at blive det bedste produkt, men et produkt en PVK, som regionen selv blandt andet beskriver sådan her: ”Nålen er ikke skarp og påfører patienten gene.”

Regionen har nu valgt at trække brugen af det konkrete nåleprodukt ud af dagligdagen. Væk forsvinder den sparede million kroner om året. Nu afventes info om, hvad denne spareøvelse så reelt kommer til at koste regionens borgere – udover den ubehagelige nålestiks oplevelse.