Aktuel indkøber

Offentlige indkøb anno 2018

SKI-direktør: 5 tendenser, som flytter offentligt indkøb. Det offentlige indkøb er i fuld bevægelse, og magtbalancen mellem leverandører og de professionelle indkøbere forskyder sig.

Det offentlige indkøb er i fuld bevægelse, og magtbalancen mellem leverandører og de professionelle indkøbere forskyder sig. Hvad skyldes det? SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen tog på SKI’s årsdage et kig i krystalkuglen og udlagde de fem tendenser, som flytter offentligt indkøb anno 2018.

Mere end bare pris. SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen”Man kan spå om alt… Undtagen fremtiden. Det sagde min farmor altid til mig. Men jeg vil alligevel prøve at kigge lidt fremad og give mit bud på, hvor det offentlige indkøb bevæger sig hen. Som jeg ser det, er vi ved at forandre indkøb radikalt på grund af fem tendenser: Det er samarbejde, indkøbsdata, compliance, e-handel og kontraktstyring.”

Magtbalancen rykkes. Hvad betyder de fem tendenser så? Det betyder bl.a., at vi er blevet klogere, og at vi kan lave bedre aftaler, men det rykker også ved styrkeforholdet til leverandørerne, understregede Signe Lynggaard Madsen afslutningsvis:

Signe Lynggaard Madsen: ”Med samarbejde, indkøbsdata, e-handel, compliance og kontraktstyring kan vi nu mere end matche leverandørerne. Faktisk ved vi for første gang mere end dem, og det ændrer fundamentet for vores indkøb. Det stiller leverandørerne over for et strategisk valg. Skal de skære hjørner eller søge partnerskabet? Jeg tror, det er vigtigt, at vi i fællesskab får rakt hånden frem og sammen med leverandørerne få brugt ressourcerne på selve aftalen og på at udvikle opgaveløsningen. Det er et partnerskab, vi alle – både indkøbere og leverandører – kan få rigtig meget ud af.”​