INDKØB, UDBUD & OPS

Røde ører til offentlige indkøb

Det er det nye korruptionsindeks, der giver Danmark røde ører. SKAT og ATEA trækker ned!

Chefkonsulent Christine Jøker Lohmann, DI (foto): Transparency International’s korruptionsindeks 2017 tildeler os en national lussing. Danmark har ligget i front som det mindst korrupte land gennem de sidste 5 år. Men i år skydes vi af førerpinden og ryger ned på en andenplads, overgået af New Zealand.

I sig selv ville det ikke være noget at få røde ører over, hvis blot New Zealand havde overhalet os stille og roligt, mens vi holdt en fast kadence. Men det gør vi ikke. Danmark er nemlig ikke blot blevet overhalet. Vi er gået tilbage fra en score på 92 i 2014, over 91 i 2015 og 90 i 2016, til blot 88 i det netop lancerede indeks for 2017.

Hvorfor er Danmark gået tilbage?, spørger DIs chefkonsulent – og forklarer særligt to trends. Den ene omhandler tilliden til SKAT, hvor de seneste års mediesager har bidraget negativt til Danmarks udvikling. Den anden kan indkredses til offentlige indkøb, hvor blandt andet ATEA-sagen om bestikkelse i forbindelse med offentligt udbud fra Region Sjælland har draget tvivl om den offentlige integritet.

Christine Jøker Lohmann: Ingen har interesse i, at Danmark mister fodfæste som verdens mindst korrupte land. Tilliden til den offentlige sektor er altafgørende for at sikre et højt velfærdssamfund, tiltrække investeringer og få de bedste løsninger til den bedste pris.

I EU alene indkøber over 250.000 offentlige myndigheder for omkring 14 % af BNP årligt. Det er store beløb, og derfor er robuste, velkontrollerede og gennemsigtige procedurer for offentlige indkøb så utroligt vigtige. Samtidig er det vores allesammens penge, som bruges til disse indkøb. Og skal tilliden til et retfærdigt og effektivt system opretholdes, skal såvel de offentlige indkøb som skattesystemet som indsamler midler til de offentlige indkøb udvise den allerstørste integritet.