Digitalisering

Klage-kartel?

Natural blue eye macro vision

Er vi vidner til starten på et nyt klage-kartel? Upside-down … står omstridt milliardær interesse bag knægtelse af konkurrence via klagesystemet?  Det handler om koordineret klage vs. koordineret udbud

Næppe er blækket tørt ovenpå årets svada fra Transparency International, hvor Danmark mistede sin tidligere flotte førsteplads hvad angår anti-korruption, før nye sager runger i pressen.

ATEA og SKAT var hovedkomponenter i den nye vurdering – og nu dukker ATEAs navn atter op, denne gang er det Computerworld, der via aktindsigt beretter om koordineret klage over et omstridt milliard IT-udbud fra Region Sjælland. En stribe virksomheder med et sammenfald af fælles ejer-omdrejningspunkt, indgav efter sigende stort set enslydende klageskrivelser over en tildeling til firmaet 3A-it … der netop vandt over bemeldte ATEA, der med stor ivrighed søgte at bremse et udbud … Et tilfælde? … tja … eller har enkelt leverandører i Danmark for alvor fået en størrelse, hvor konkurrencen kan sættes ud af spil?

Det er historien om, at de klager, der blev indgivet over Region Sjællands udbud i 2015 er nærmest identiske. Er ”koordineret klage” i virekligheden lige så galt som ”koordineret  udbud” … fællesnævneren/målet ligner jo hinanden. En bevidst aktivitet, der spænder ben for konkurrencen!

Det kunne være interessant, at få en nuanceret myndighedsvurdering af denne problemstilling … om den er ny? fremmed? … og fremfor alt lovlig?