FORSYNING & ENERGI

Rejser og “luksus”-barer

Kan man forestille sig et Minister-indgreb i forsyningsselskabers drift? Næppe! Men naturligvis kan en minister have et synspunkt om at udgifter til besøg på stripperklubber og rejser ikke er et forsyningsanliggende, og at  forbrugerbetalte aktiviteter omgås med respekt … for forbrugerne!

Det er dagbladet Politiken, der har gennemført en gennemgang af 45 forsyningsselskabers rejseforbrug. Landets kommunalt ejede forsyningsselskaber som leverandører af danskernes el, vand og varme har måttet dokumentere deres gøren og laden.

Tæt på halvdelen af selskaberne har i de seneste fem år været på rejser til lande uden for Europa. Mindst tolv af selskaberne i samme periode har godkendt, at medarbejdere eller ledelse har brugt 80.000 kroner eller mere på en enkelt rejse, viser undersøgelsen.

Forbruget af flybilletter på businessclass, overnatning på femstjernede hoteller, dyre middage og byture er kortlagt. Professor i forvaltningsret Sten Bønsing ved Aalborg Universitet finder det problematisk, fordi det i sidste ende er borgernes penge, som bliver brugt på noget, der ikke vedrører det offentlige.

– Det er et helt fundamentalt princip, at offentlige myndigheder kun må bruge penge på noget, der kommer det offentlige til glæde, og ikke noget, der kommer private borgere, herunder ansatte, til glæde, siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret, Aalborg Universitet.

Stripperklub & rejser. Det store selskab Hofor har ifølge Politiken fra 2011 fra 2016 brugt mere end 2,7 millioner kroner på udlandsrejser til destinationer som Barcelona, Milano, Ottawa, Atlanta og New Orleans. Hos AffaldPlus har der været rejser til Firenze, Barcelona og Paris, hvor der i forbindelse med sidstnævnte var indkøbt billetter til en Moulin Rouge-forestilling. I 2015 rejste 14 bestyrelsesmedlemmer og chefer til Californien i 8 dage for 256.810 kroner.

Udenlandsrejser er vigtige, da man ofte får ideer med hjem, der kan anvendes i det daglige arbejde, lyder forklaringen.

– Det vi har set her, giver anledning til, at vi skal have en snak om tingene, siger ministeren for Forsyningsområdet, Lars Christian Lilleholt.