Offentligt kvæler private

Uddrag af DE-kronik i Børsen, af Morten Jung, markedschef, Dansk Erhverv

Desværre er der sket et gradvist voksende skred i forholdet mellem de opgaver, det offentlige varetager, og de opgaver, de private virksomheder burde stå for.

Der er mange eksempler på, at det offentlige driver erhvervsvirksomhed på områder, der har potentiale til kommende eksportsucceser, men hvor den offentlige ageren kvæler det private initiativ og dermed muligheden for et styrket Danmark.

På genanvendelsesområdet er en række kommuner i færd med at etablere egne anlæg, der skal producere pulp til biogasanlæg på basis af kildesorteret husholdningsaffald.

Kommunernes investering er sikret af borgerne over taksterne for affaldshåndtering.

Det betyder dermed også, at forbrugerne bærer risikoen, hvis investeringen slår fejl. Det er nok de færreste borgere, der utvetydigt har givet samtykke til dette.

Der eksisterer flere private aktører på markedet, der er i skarp konkurrence om at udvikle de bedste teknologier og holde omkostningerne nede, så hvorfor vælger kommunerne både at påføre deres borgere en risiko for tab og samtidig begrænse muligheden for, at en privat virksomhed kan opnå indtægter gennem eksport af den avancerede teknologi? Det er svært at forstå.

Internationalt er grøn teknologi og genanvendelsesmarkedet et stort vækstmarked. Og det er altså et marked, som danske virksomheder, og dermed Danmark, risikerer at gå glip af, fordi kommunerne udfører privat erhvervsvirksomhed.

Som hovedregel må kommunerne ikke drive erhvervsvirksomhed. Det forhold er reguleret af kommunalfuldmagten. Men der er det problem, at kommunalfuldmagtsreglerne er udviklet gennem de kommunale tilsynsmyndigheders praksis, og de opleves ofte vanskelige at håndtere.

Tag ikke mit ord for det. Ordene er fra Kommunernes Landsforening.

Læs videre her: https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/194393/artikel.html

Del dette med dit netværk: