Årets danske miljøhæder

EU’s danske miljøpriser 2018 markerer, at danske miljøprojekter er i teknologisk topform og mere end bidrager til at opfylde FN’s bæredygtighedsmål. Fem miljøpriser er netop blevet uddelt – i de tre kategorier ’bæredygtige produkter og services’, ’miljømanagement’ og ’bæredygtige processer.

Grundfos Biobooster A/S (foto) fik miljøprisen i kategorien ’bæredygtige processer’ for udvikling af DynaFilter, som er et procesudstyr til bæredygtigt genbrug af vand, kemi og energi i industrielle komponentvaskere. DynaFilter er et membranfilter, som er udviklet til brug i vaskeanlæg i den metalbearbejdende industri, men anlægget kan bruges i mange andre industrielle produktionsanlæg. Med DynaFilter opnås et stærkt reduceret vand- og kemikalieforbrug ligesom også energiforbruget reduceres.

Egetæpper A/S fik miljøprisen for ’miljømanagement’ for projektet Sustainable Carpet Design. Egetæpper har i en lang årrække arbejdet med miljømanagement og med systematisk miljøcertificering, og betragtes derfor som førende tæppeproducent i Europa, når det kommer til bæredygtighed. Virksomhedens fokus på bæredygtighed resulterer bl.a. i mindre CO2-udledning, mindre ressourceforbrug, mindre affald og flere genbrugte materialer i produktet. Parallelt med bæredygtighedsfokus i miljømæssig forstand har Egetæpper fokus på arbejdsmiljø og CSR.

Prismodtagerne er alle virksomheder, som skiller sig markant ud i ambitionen om en mere bæredygtig klode. Malerfirmaet Beck & Jørgensen A/S fik miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for udvikling af en vægmaling – CARE 5 – med både astma- og allergimærket ’Den Blå Krans’ og miljømærket ’Svanen’. Aduro A/S blev tildelt miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for udvikling af hybridovnen Aduro, der er Svanemærket og forener brændefyringens hygge og træpillefyringens miljøvenlige effektivitet på forbilledlig vis – og Refurb ApS blev ligeledes tildelt miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for projektet ’Produktlivsforlængelse af it’. Virksomheden opkøber afskrevet og udfaset it-hardware, renoverer det og sælger det på det almindelige marked.

Del dette med dit netværk: