Digital konkurrence

Digital konkurrence:

Det offentlige er naturligt nok altid på jagt efter optimeringsmuligheder, og it-branchen ser det som en naturlig opgave at understøtte det mål. Ministeren skal også værne om en konkurrencepræget it-marked og undlade at skabe nye it-monopoler sådan advarer divisionsdirektør Johnny Iversen, EG i en klumme på Samfundbsdesign.dk. Og han fortsætter: Alligevel blinker alle de advarselssignaler rødt på mit indre dashboard, når jeg læser innovationsminister Sophie Løhdes indlæg om offentlig it på Den Offentlige. I artiklen gør innovationsministeren sig til talsmand for, at kommunerne og regionerne skal have de samme lønsystemer. Offentlige myndigheder skal i højere grad gå sammen om at løse administrative opgaver, så der kan frigives penge til kernevelfærd: – Vi vil hellere bruge penge på velfærd end på administration. Og det er helt oplagt, at f.eks. it-drift og løn- og bogholderiopgaver løses i fællesskab. Det gør man allerede flere steder i det offentlige, men hvis vi skruer yderligere op for de fælles løsninger, vil vi kunne frigive rigtig mange penge, som vi kan bruge på eksempelvis sundhed, ældre og andre kernevelfærdsområder, udtaler Sophie Løhde.

Johnny Iversen: – Generelt er jeg sådan set enig med ministeren i, at kommunerne og regionerne skal arbejde sammen om de administrative opgaver. Men det ser vi allerede i rigtig mange tilfælde, specielt kommunerne er gode til at samarbejde.   Og det kan de sagtens gøre med den palette af  løsninger, der allerede er til rådighed fra en række forskellige teknologileverandører på markedet.  Den nuværende konkurrence på markedet for offentlig it sikrer nemlig, at både kommuner og regioner får de systemer, der understøtter deres behov, og systemerne bliver løbende vedligeholdt og udbygget, da de eksisterende løsninger konstant er udsat for udbud, der stiller stadig større og større krav til leverandørerne.   Selv om det lyder besnærende, at regionerne kan spare penge ved at lave store fælles udbud på fx bogholderi, it-drift mm, så risikerer det offentlige i værste fald at skyde sig selv i foden og ødelægge et velfungerende, konkurrencepræget og dybt professionelt it-marked. I bedste fald får det offentlige genskabt nye store it-monopoler, der vil begrænse innovation og sætte en kæp i den konkurrencedrevne udvikling mange år frem.

Så hold nu fast i tanken om, at der skal være flere leverandører på markedet for offentlig it. Lad så det offentlige, det vil i den her sammenhæng sige kommuner og regioner, selv bestemme, hvem de vil samarbejde med. Det giver et sundt marked, hvor der kan skabes arbejdspladser i de private IT virksomheder samtidig med, at kommunerne og regioners løsninger inden for løn og økonomi løbende forbedres uden direkte omkostning for det offentlige.  Et bredt udvalg af leverandører og et marked præget af flere konkurrerende løsninger forhindrer ikke fællesskaber blandt kommuner og regioner.

Læs hele artiklen her: https://samfundsdesign.dk/temaer/effektiv-og-effektbaseret-administrativ-styring/digital-konkurrence—bevar-de-frie-it-marked/?utm_medium=SMM&utm_source=LinkedIn&utm_campaign=Public

Del dette med dit netværk: