INDKØB, UDBUD & OPS

Rådhus a la bæredygtighed

Middelfart Rådhus blev i september 2018 som det første byggeri i Danmark certificeret med DGNB platin + diamant – med Danmarks h dtil højeste score inden for miljømæssige kvaliteter.

Den danske byggebranche er så småt ved at opdage den gode økonomi i bæredygtige bygninger. Ifølge nonprofit-organisationen Green Building Council var antallet af tilmeldte byggerier til DGNB-certificering allerede i august 2018 firedoblet sammenlignet med hele 2017.

Det er i høj grad byggebranchen selv, der skubber på og har opdaget den gode økonomi i bæredygtige bygninger. En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser nemlig, at 60 pct. af medlemsvirksomhederne tænker over og helst vil bygge bæredygtigt. Men kun få af medlemsvirksomheder oplever, at kunderne direkte efterspørger bæredygtige boliger. Selv om antallet af bæredygtige byggerier stiger, og virksomhederne helst vil bygge dem, er det stadig de færreste kunder, der efterspørger dem. En markant undtagelse er Middelfart Kommune, som Rambøll har hjulpet med et rådhus, der både er miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtigt.

Middelfart Kommune, der har fået Henning Larsen, 5EByg og Rambøll til at bygge et bæredygtigt rådhus. – Vi ser på bæredygtighed i bred forstand: Ikke kun på ting som energiforbrug og materialers belastning, men også handicapvenlighed og åbenhed over for bylivet og omgivelserne generelt, siger Henrik Mott Frandsen, arbejdsmiljøchef i Middelfart Kommune.

Chefspecialist Gitte Gylling Hammershøj Olesen fra Rambøll understreger, at det er vigtigt at tænke bæredygtighed og livscyklus-tilgangen ind fra begyndelsen, og at ingeniører, arkitekter og andre involverede faggrupper sætter sig sammen tidligt for at optimere et fælles produkt. – Når vi arbejder med et bæredygtigt byggeri, har vi en livscyklus-tilgang, hvor vi ser bredt på f.eks. de forskellige materialer. Vi ser bl.a. på CO2-udledningen og andre klima- og miljøspørgsmål, men også på anlægs- og vedligeholdelsesomkostningerne, funktionaliteten, æstetikken og langtidsholdbarheden, siger Gitte Gylling.

Henrik Mott Frandsen fra Middelfart Kommune peger på, at ”en meget stor fordel ved DGNB-certificering er, at de konkrete forbedringer kan måles og vejes. Der er ikke tale om bureaukrati og ekstra papirarbejde, det her har haft en klar positiv indvirkning på indeklimaet og det øvrige arbejdsmiljø”, understreger han. Ogtilføjer: Det samme gælder bundlinjen. Ved at flytte sammen fra flere adresser og til det her bæredygtige hus sparer vi 6,5 millioner kroner årligt på mindre energiforbrug, mindre transport og andre ting.