Digitalisering

Forbedring og sikring af netværk

Datacon: Investering i netværk skal sikre fremtidens sygehuse

Region Hovedstaden er landets største institution. Når Datacon Enterprise Solutions A/S i 2019 er med til at forbedre og sikre netværket i regionen, er det med et langsigtet fokus på at inspirere til hvordan fremtiden kan blive endnu mere smart, effektiv og sikker. Aftalen er på 135 mio. kr. og løber over de næste fire år.

Region Hovedstaden servicerer 1,8 mio. indbyggere og har Danmarks største sygehusvæsen med 12 hospitaler inkl. regionens Psykiatri, Den Sociale Virksomhed – tilbud inden for det specialiserede social- og specialundervisningsområde – og regionens akutberedskab. Det er en enorm arbejdsplads, hvor der hver dag behandles patienter og foretages operationer, både planlagte og akutte.

Projektets omfang og logistiske udfordringer stiller store krav til leverandørerne af de it-tekniske installationer, og det er Datacon Enterprise Solutions A/S, der har vundet opgaven. Aftalen løber over de næste 4 år, hvor 135 mio. kr. investeres i at sikre og optimere det netværk, som fungerer som infrastruktur for al fremtidig kommunikation på tværs af regionen.

Michael Fischer (foto) er Sektionschef for CIMT, Region Hovedstadens it-afdeling, med ansvar for netværk, telefoni og datacentre. Om arbejdet med netværket i Regionen fortæller Michael Fischer følgende: – CIMT er allerede i gang med en længerevarende modernisering af regionens infrastruktur for at efterleve nutidige standarder og imødekomme fremtidige applikationer. Men det er lettere sagt end gjort på så stor en institution.

Enhver it-teknisk modernisering i regionen har sin egen avancerede projektplan. Man kan ikke lige lukke ned for et hospital, imens der arbejdes og det er en travl og nogle gange uforudsigelig hverdag at skulle bryde ind i. Det er kritisk at tage højde for, at medico- og andet hospitalsudstyr er testet op mod særlige enheder, hvorfor nye installationer er underlagt en gennemgribende testfase, før det kan implementeres og tages i brug på et travlt sygehus. Udvikling og forbedring er ikke blot en langt mere kompleks opgave i sig selv. Man løber samtidig om kap med teknologien, som udvikler sig hurtigere end nogensinde.

Sikker hospitalsdrift redder liv

Selvom en stærk netværksforbindelse er noget de fleste forstår at sætte pris på, er det i Region Hovedstaden en særlig alvorlig dagsorden, der stiller krav om stabil og sikker drift. Her handler det i sidste ende om menneskeliv.

Traditionelt set er Danmark foregangsland på den digitale front. Det betyder et stadigt stigende antal enheder, som belaster det trådløse netværk, og det gælder ikke kun avanceret hospitalsudstyr. Vand- og varmepumper samt en lang række andre byggetekniske installationer er i dag koblet på netværket, og flere kommer til i fremtiden. Vi lever i en højteknologisk tid, og Michael Fischer mener, at der er brug for en holistisk tilgang til hvordan man sikrer en stabil, sikker, agil og skalerbar infrastruktur nu og i fremtiden.

– I Danmark har vi et komplekst sygehusvæsen og der er ikke plads til ’nedetid’ på et sygehus”, forklarer Michael Fischer og fortsætter: ”Det trådløse netværk skal være stærkt nok til at sikre fri bevægelighed og samtidig skabe en sikker og stabil forbindelse, så data ikke går tabt, selvom læger og sygeplejersker bevæger sig rundt på sygehuset, imens de indtaster informationer og behandler patienter.

Det er altså en opgave, der kræver en enorm indsigt i hvordan fremtidens it ser ud, og Michael Fischer er rigtig tilfreds med, at skulle arbejde sammen med Datacon Enterprise Solutions A/S.