Digitalisering

Ikke ”først” – men med fremme

Sidste års jubel over danske førstepladser er erstattet med mere moderat tilfredshed med at være deltager i det forreste felt, ifølge Erhvervsstyrelsens vurdering af den danske digitaliseringsindsats.

Styrelsen skreiver: Danmark ligger fortsat i samme felt som andre digitale frontløbere i Europa. Finland, Sverige, Holland og Danmark er de forreste i feltet, og der er et godt stykke ned til nummer fem i indekset over virksomheders, borgeres og de offentlige myndigheders digitalisering. Samlet set følger både Danmark og resten af Europa den samme trend hen imod øget digitalisering

Siden sidste år har Danmark rykket sig mest i forhold til udbredelsen af bredbånd og indtager her en førsteplads. Særligt dækningen og optaget af højhastighedsbredbånd på 100 Mbit/s eller over er blevet forbedret.

Der er også stor fremgang i integrationen af digitale teknologier i virksomheder, hvor stadig flere små- og mellemstore virksomheder er tilstede online og har en stigende andel af det samlede online salg. Danmark er fortsat det land i Europa, hvor borgerne benytter flest internettjenester.

På de øvrige områder, som undersøgelsen belyser, er Danmark placeret pænt over EU-gennemsnittet, men er også blevet indhentet af flere lande. Dette sker blandt andet, fordi nye områder, fx digitalisering inden for sundhedssektoren, medtages for første gang i digitaliseringsindekset. Når det gælder kvaliteten af offentlige digitale ydelser til virksomheder, noteres det, at:

“Denmark provides top-class digital services for businesses (100 %), which places the country 1st among EU Member States.”