Godt købmandskab og god forvaltning?

Dagbladet Børsen har i de seneste dage bragt en række artikler og indlæg – bl.a. fra Dansk Erhverv, der kritiserer både offentlige udbud generelt og fremfører argumentet om, at fællesoffentlige indkøb udelukker små og mellemstore virksomheder (SMV’er) fra at handle med det offentlige.

Det er dog ikke et billede,at SKI syntes at kunne genkende. Både på de offentlige kontrakter generelt og på SKI-aftaler udgør SMV’er en stor del af leverandørfeltet, lyder kommentaren. Selvom SKI laver store aftaler på tværs af hele den offentlige sektor, står SMV’er stærkt på vores aftaler, anfører SKI.

Anders Stribolt, vicedirektør i SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice tager i dagens udgave i Børsen til genmæle med artiklen ”Fællesoffentligt indkøb er godt købmandskab og skaber værdi for skattekronerne” til genmæle i debatten. Stribolt anfører:

Hvert år køber det offentlige ind hos private virksomheder for 380 mia. kr. De fleste indkøb foregår ved, at den enkelte myndighed køber ind på egen hånd eller i mindre fællesskaber. I andre tilfælde – hvor mange køber det samme – kan kommuner, statslige organisationer og regioner opnå bedre priser og vilkår ved at stå sammen.

Indkøbsdata viser entydigt, at det offentlige betaler mindre for nøjagtigt samme varer – endda ofte fra de samme leverandører – når vi puljer indkøbene. SKI’s indkøbsaftaler dækker knap tre pct. af det samlede offentlige indkøb. Alene disse har siden 2010 skabt besparelser for mere end 1,8 mia. kr.

Det er godt købmandskab, god forvaltning af skattekronerne og sikrer mere råderum til velfærd.

Den offentlige sektor har et hav af forskellige leverandører, og det er langt fra kun store virksomheder, der kan tage del i konkurrencen om de offentlige kontrakter. Det viser statistikken tydeligt: Fra 2015 til 2018 udgjorde virksomheder med under 50 ansatte 38 pct. af leverandørfeltet i det samlede offentlige indkøb.

På SKI’s aftaler er andelen endnu højere: I 2019 havde 49 pct. af SKI’s 337 leverandører under 50 ansatte.

SKI gør meget for at sikre konkurrencedygtige virksomheder adgang til vores aftaler. Vi analyserer markedet, vi opdeler i delaftaler, når det giver en bedre aftale, og vi er langt fremme med en helt ny type indkøb i dynamiske indkøbssystemer med plads til ekstra mange leverandører.

I sidste ende handler effektivt fællesindkøb om at efterspørge det rigtige og skabe konkurrence for skattekronerne, så den bedste vinder – uanset størrelse.

Del dette med dit netværk: