Innovationssamarbejde – hvem peger flaskehalsen på?

Michael Gehrke, Director, FORTEM

Årets OP-Topmøde 2019, som var arrangeret af Dansk Erhverv, Danske Regioner, Center for Offentlig Innovation samt Fagbevægelsens Hovedorganisation bød på gode intentioner, men ingen løsninger. Alle interessenter var interesseret i mere innovation. Fantastisk!

Til gengæld var der ikke en eneste af interessenterne, som havde gjort sig den ulejlighed at forberede et bud på en løsning, der kunne sikre, at omdrejningspunktet for topmødet, nemlig at ’innovation sker, når vi samarbejder’, ikke endnu engang bare blev ved – når ja – snakken.

Løst citeret fløj følgende budskaber ned fra scenen:

”… Man skal tage ansvar…”

”…Vi skal være modige…”

”…Vi skal sætte turbo på…”

”…Vi skal bruge hinanden meget mere…”

”… Det skal komme til at ske…”

Men hvem er ”Man”? Hvem er ”Vi”? Hvem er det, der skal få innovationen til at ske i det offentlig-private samarbejde? Det var det store spørgsmål efter OP-Topmødet 2019. Hvem er det der tør tage ansvaret for, at vi i Danmark får endnu mere offentlig-privat innovation? Hvem har kompetencerne til at øge sandsynligheden for succes i OPI’er? Hvem tør bære risikoen for begge sider af bordet?

Per Harbø, Programleder hos Nasjonalt program for leverandørudvikling i Norge, præsenterede Norges innovationsmotor, som netop har fokus på at løse ovenstående udfordringer. Et konkret bud på et indspark, som ingen af interessenterne syntes at forholde sig til i de efterfølgende debatter.

Må man have lov at håbe på, at der er nogle der vil tage ansvaret og afløfte risikoen? Nogle der har kompetencerne, og som kan opsamle kompetencer undervejs i processen.

Hvem tør?

Hvem kan?

Hvem vil?

Del dette med dit netværk: