Advarer mod kampagne-journalistik

I et ”FÆLLES OPRÅB” sender direktørerne for Dansk Fjernvarme, DI Energi, HedeDanmark, Dansk Skovforening, Dansk Energi, Skovdyrkerne, Træ-og Møbelindustrien samt Danske Maskinstationer og Entreprenører en klar protest til TV2

TV2s fokus på Danmarks forbrug af biomasse til energi har været misvisende og helt ensidig. Direktørerne opfordrer derfor TV2 til at få debatten tilbage på sporet: At biomassen har fortrængt klimasynder nr. 1, kullet, at der er god og dårlig biomasse, og at det handler om at sikre, at vi kun bruger den form for biomasse, der er god.

Klimaet har brug for en seriøs debat om vores energiforbrug. Derfor giver det på ingen måde mening at stemple biomasse som dårlig per definition – altså at det pr definition er dårligt for klimaet at bruge træ til energi. Ikke desto mindre er det, hvad TV2 har gjort. Men om biomassen er god eller dårlig, afhænger helt af, hvordan det produceres.

TV2 har været på en tydelig mission i deres dækning; at få bekræftet, at biomasse som helhed er dårligt for klimaet. De er derfor fremkommet med påstande i deres dækning og udeladt anden fakta end den, de kunne bruge i forsøget på at bekræfte deres tese om, at biomasse er skadeligt for klimaet. Havde de loyalt givet begge sider lige megen vægt, kunne de have tegnet et fair og korrekt billede af dansk brug af biomasse: At Danmark kan bruge bæredygtig biomasse fra træpiller og træflis til at smide kul og gas på porten og opnå betydelige CO2-reduktioner, så længe vi sørger for, at det er bæredygtigt, lyder det i det fælles opråb.

Fra Ørsted, en af de store forbrugere af biomasse, lyder et udsagn: Hvert år brænder store fliskedler på Skærbækværket tonsvis af træflis af.  Og det er bæredygtig biomasse, fastslår Ørsted.

– Det er ikke en nyhed, at der både er god og dårlig biomasse. Derfor har vi i Ørsted et omfattende system til at sikre, at vi udelukkende anvender klimavenlig biomasse. Faktisk er vi tilhængere af, at der skal være lovgivning, som sikrer, at kun klimavenlig biomasse anvendes til energi i Danmark, oplyser Johannes Bøggild, ansvarlig for at varetage Ørsteds politiske interesser, til Fredericia Dagblad.

Del dette med dit netværk: