Den gode reference

Af Anders Press, Konsulent i FORTEM
Når I som virksomhed skal byde på et udbud, hvad enten der er tale om et offentligt udbud, begrænset udbud eller udbud med forhandling (se også FORTEMs artikel ”Udbuds A-B-C” hvor du kan læse mere om de tre udbudsformer), så er den gode reference et utroligt vigtigt element til strategisk at positionere jer overfor ordregiver og skille jer ud i forhold til jeres konkurrenter.
Ofte er referencerne dog ikke der, hvor man som virksomhed lægger den største indsats. Ved offentlige udbud, hvor referencerne typisk er egnethedskrav, er virksomhedens fokus rettet mod at udarbejde et godt tilbud og referencerne ses derfor blot som et middel til at få lov til at byde. I et begrænset udbud, hvor der indledningsvist skal anmodes om prækvalifikation, er referencerne enten et egnethedskrav eller et udvælgelseskriterie, og de er derfor helt afgørende for at man som virksomhed får lov til at byde på selve opgaven i den efterfølgende tilbudsfase.
Derfor skal I som virksomhed træffe en beslutning om hvor vigtigt udbuddet er for netop jeres virksomhed og om hvor meget tid og hvor mange ressourcer I vil afsætte til processen sammenlignet med risikoen for ikke at blive prækvalificeret. Ofte resulterer dette i, at udarbejdelsen af referencerne negligeres med henblik på at nedbringe omkostningerne og dermed det potentielt samlede økonomiske tab for at deltage i processen. I FORTEM ser vi ofte referencer, som alene indeholder en overskrift og/eller en kort og meget indforstået beskrivelse af den udførte opgave. Dette er meget problematisk da ordregiver på forhånd ikke kender referencen og samtidig skal forholde sig objektivt til indholdet. Ydermere bruger ordregiver ikke tid på at undersøge hvad referencen består af og derfor er det tilbudsgivers pligt at servere alt indhold overfor ordregiver. Det skal være nemt og forståeligt for ordregiver at vurdere om referencen er relevant og vurdere om I som tilbudsgiver har kompetencerne til at løse opgaverne.Læs hele artiklen af Anders her:

http://www.fortem.dk/den-gode-reference-til-offentlige-udbud/

Del dette med dit netværk: