Svanemærket børnehus 2.0

Gladsaxe Kommune har netop holdt officiel indvielse af deres andet svanemærkede børnehus: Børnehuset Regnskoven. Børnehuset Regnskoven er et godt eksempel på, hvordan Gladsaxe Kommunes arbejde med FN’s globale verdensmål kan materialisere sig lokalt.

Gladsaxe Kommune oplever i disse år en befolkningstilvækst, som de ikke har oplevet tidligere. Børnefamilierne flytter nemlig ikke længere ud i provinsen, men bliver i kommunen. Det betyder, at børnetallet stiger støt. Derfor er Gladsaxe Kommune nødt til at bygge nye daginstitutioner for at leve op til sin pasningsgaranti.  Og her har kommunen – som den første i landet – truffet en beslutning om, at alle nyopførte børneinstitutioner skal svanemærkes.

I maj 2018 stod den første svanemærkede daginstitution, Børnehuset Elverdammen, færdigt – og der har været stor interesse fra kommunens forældre til at få en plads til deres barn i institutionen. Det var derfor glædeligt, at kommunen allerede den 12. september 2019 kunne indvie sit andet svanemærkede børnehus: Børnehuset Regnskoven, som entreprenøren Elindco har stået for opførelsen af. Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen. Mærket stiller nemlig skrappe krav i hele livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen.

Trine Græse, borgmester, Gladsaxe

Beslutningen om at opføre svanemærkede daginstitutioner er et eksempel på, hvordan Gladsaxe Kommune med Gladsaxestrategien aktivt har valgt at gøre FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling til en del af kommunens egen udvikling.  – I Gladsaxe har vi besluttet, at alle de nye børnehuse, vi bygger, skal være svanemærkede. Det gør vi, fordi vi vil det bedste for vores børn, og fordi det er i tråd med vores ønske om at arbejde med udgangspunkt i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Ved at bygge svanemærket tænker vi i høj grad globalt ved at handle lokalt. Derfor er jeg også ekstra stolt over, at vi nu har to svanemærkede børnehuse i Gladsaxe. Først kom Elverdammen, og i dag kan vi så indvie Regnskoven, sagde Trine Græse, borgmester i Gladsaxe Kommune, ved indvielsen.

Regnskoven er bygget i træ, der lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ. Og både byggematerialer og kemiske produkter lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Samtidig er det et såkaldt intelligent hus med et lavt energiforbrug fra vedvarende energi. Taget er grønt med solceller, lyset i grupperummene justeres i forhold til lyset udenfor, og vinduerne åbner, når det bliver for varmt, og lukker når det regner. Så det er på alle måder et hus for fremtiden, hvor børn, forældre og medarbejdere kan boltre sig i grønne og bæredygtige rammer.

Læs også: Firedobling i svanemærket byggeri på 3 år

Del dette med dit netværk: