Undersøgelse af plast-dumping stoppes

Det er helt uacceptabelt, at plast fra Europa eksporteres til Asien eller andre verdensdele og bliver dumpet uden hensyn til miljø og mennesker. Det skal vi gøre alt for at undgå, sådan lød udmeldingen fra Vestforbrændrings chefjurist Jan Petersen – foto, som stedfortræder for selskabets direktør for lidt over en måned side. Anledningen var en TV2 s fokus via en tv-dokumentar, der viste at  plastaffald blandt andet er blevet dumpet i Malaysia.

Nu har piben så fået en helt anden lyd! Vestforbrænding har helt enkelt valgt at droppe den eksterne undersøgelse, som skulle gøre Danmarks største affaldsselskab klogere på, hvor plastaffaldet fra de 700.000 borgere i oplandet faktisk ender, når det er blevet indsamlet.

Med Watch mediet CleantechWatch som platform, vælger Vestforbrænding på sin egen hjemmeside at årsagsforklare denne kovending.

– Jeg har besluttet, at vi simpelthen ikke vil bruge borgernes penge på at kigge ind i noget, som vi et stykke hen ad vejen kender resultatet af, og derfor har vi valgt at lægge undersøgelsen i mølposen, er Vestforbrændings stedfortrædende direktør, Jan Petersen, citeret for at udtale til CleantechWatch.

Vestforbrændings tidligere direktør Peter Basland, var ophavsmand til tidligere beslutning om at igangsætte to undersøgelser, da han via en ekstern henvendelse blev opmærksom på, at både selskabets nuværende aftale med affaldsbørsen Danbørs og det igangværende udbud for håndtering af plastaffaldet i 2020 var skruet sammen på en måde, der gjorde det muligt at manipulere med procentsatserne for genanvendelse.

Vestforbrænding havde i flere år kommunikeret til den brede offentlighed, at mindst 75 pct. af husholdningsplasten fra oplandets 700.000 borgere blev afsat til genanvendelse, men udsortering og afsættelse betyder ikke, at det rent faktisk bliver genanvendt i nye produkter. – Først og fremmest udløber Vestforbrændings nuværende aftale alligevel ved udgangen af året, og en kortlægning giver dermed ikke megen mulighed for at rette ind efter den nye viden, vurderer Jan Petersen. Og noget andet er, at Miljøstyrelsen selv har sat gang i en undersøgelse, der netop skal kigge på de mekanismer og markedskræfter, der gør, at dansk plastaffald kan ende i Malaysia.

– Der kunne jo stadig være en upside i vidensdelen – vi kunne godt blive klogere på det her – men hvorfor skal vi bruge borgernes penge to gange, når det også er dem, der betaler for Miljøstyrelsens analyse. Så vil vi hellere se frem til den rapport, der kommer fra styrelsen, lyder meldingen nu fra Vestforbrændings nuværende direktør.

Del dette med dit netværk: