Udvikling af skalerbare klimaløsninger

AKTUEL KOMMENTAR: Brian Mikkelsen, Adm. direktør, Dansk Erhverv: På klimaområdet er det afgørende, at vi gør tingene rigtigt. At vi ikke tager hovedet under armen og vælger den snæversynede løsning, hvor vi kun har fokus på Danmark. Sætter vi en osteklokke-tankegang ned over Danmark og klimaet, så gør vi begge dele en bjørnetjeneste.

Heldigvis er langt de fleste enige om, at det er påkrævet med handling på klimaområdet. Der skal ske ting, hvis ikke vi skal sætte vores klodes fremtid på spil.

Men det er afgørende, at vi gør tingene rigtigt. At vi ikke tager hovedet under armen og vælger den snæversynede løsning, hvor vi kun har fokus på Danmark. Sætter vi en osteklokke-tankegang ned over Danmark og klimaet, så gør vi begge dele en bjørnetjeneste. Virksomheder rykker til udlandet, arbejdspladser forsvinder, og Danmark bliver fattigere. Samlet set er der tilmed ikke nødvendigvis en positiv klimaeffekt.

Vi skal både tænke og regne globalt

Skal vi gøre en global forskel, skal vi først og fremmest udvikle klimaløsninger, som er skalerbare, så resten af verden kan bruge dem. Her har Danmark muligheden for med konkurrencedygtige løsninger at vise vejen for også store lande som USA og Kina. Nemlig at det er muligt med reel grøn vækst. Men det kræver, at vi både tænker og regner globalt, når den politiske vægtskål skal veje de mange gode intentioner og forslag.

Dét budskab var jeg ude i Berlingske med onsdag, og jeg er kisteglad over den modtagelse og opbakning, som Dansk Erhvervs forslag har fået rundt omkring. I Berlingske bakkede FH op, og fra vismand og formand for Miljøøkonomisk Råd, professor Lars Gårn Hansen, lød det, at ”tankegangen er bestemt fornuftig”. Vismanden mente dog også, at det kan blive vanskeligt at udarbejde en sådan konkret, global regnemodel. Det anerkender jeg til fulde. Men klimakampen er og bliver en kæmpe udfordring for hele menneskeheden, og vi må alle være bevidste om, at vejen frem ikke bliver nem.

Dansk Erhverv vil involvere medlemmerne efter bedste evne

Nemt bliver det heller ikke for de 13 klimapartnerskaber, som statsministeren præsenterede i onsdags. Til februar skal de præsentere forslag til klimaløsninger på hver deres område. Men jeg er sikker på, at der vil komme mange glimrende og brugbare forslag fra partnerskaberne. Det er i øvrigt både klogt og godt, at regeringen på denne måde tager erhvervslivet med på råd.

Dansk Erhverv spiller en stor rolle i forbindelse med disse klimapartnerskaber. Vi skal sekretariatsbetjene fire ud af de 13 partnerskaber. Vi vil sørge for at involvere medlemmerne efter bedste evne. Februar er lige om hjørnet, så tiden er knap. Men hold endelig øje med de muligheder, som dukker op. Vi arbejder på at finde den præcise form, så mere følger – for det er nu, der skal smedes.

Kilde: https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/vi-skal-ud-af-osteklokken/?_cldee=Z25AdWRidWRzbWVkaWEuZGs%3d&recipientid=contact-3ec420525148e2118831005056990046-0969e68b5e5e4f0594062194c622514a&esid=63c9d4b0-8c07-ea11-8162-00155d0517cb

Del dette med dit netværk: